MESSEN

 

Naast  goede pannen is het ook enorm belangrijk om goed snijgereedschap in de keuken te hebben. Messen zijn te onderscheiden in twee soorte: bandstaal en gesmeed staal. De kwaliteit van de messen kan erg verschillen, de prijs is hierbij weer een goede indicatie.

Bandstalenmessen worden uit een plaat gestanst waarnaa het naar de slijpmachine gaat en er daarna een handvat wordt aangezet. Dit is natuurlijk een erg eenvoudige manier om een mes te maken. Vandaar dat deze messen in een lage prijsklasse liggen.

Gesmeedstalenmessen worden zoals gezegt gesmeed. Daarna wordt het mes geslepen en opnieuw verhit en plotseling in een ijswaterbad ondergedompelt zodat de dichtheid dus hardheid van het mes enorm toeneemt en dus veel langer scherp blijft.

In een standaard messenblok zitten de meest gangbare messen zoals een schilmesje , officemesje , vleesmes , broodmes en koksmes.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog vele andere messen zoals uitbeenmessen , vis- en vleesfileermessen , hammessen  en garneermessen.

Met een aanzetstaal houden we het mes scherp, let wel dit is niet hetzelfde dan slijpen.

Enkele merken die wij voeren zijn: Henkels Zwilling , Dreizack , Global en WMF.

Henkels Zwilling